top of page
  • Skribentens bildAnna Stadig

5 snabba tips på hur du nyttjar dina säsongare till max och tar tillvara på deras kompetens!

Uppdaterat: 7 okt. 2023

Ja du vet den där personalen som dyker upp när du som bäst behöver den. Som kämpar på mitt i högsäsongen och när den väl ebbar ut så flyttar de till nästa högsäsong. Glöm bara inte bort att ta tillvara på deras upplevelser från den säsong som de arbetat hos dig men även deras erfarenheter från att ha arbetat hos andra.


Här kommer 5 snabba tips på hur du kan dra nytta av dem för att maxa din egen verksamhet.

Bild med texten Säsongare - fem snabba tips hur du utnyttjar dem till max
  1. Be dem ge dig fem snabba saker som de verkligen uppskattade med sin tidigare arbetsgivare. Lyssna nog och ställ följdfrågor till exempel varför just det var viktigt eller hur det fick dem att känna sig. Sen funderar du över om det är något som du skulle kunna använda dig utav. Om du har 50 säsongsanställda som var och en ger dig fem saker så har du fått 50x5=250 utvecklingsmöjligheter alldeles gratis.

  2. Sen ber du dem ge dig fem saker som de såg som utvecklingspotential hos sin tidigare arbetsgivare. Då har du fått ytterligare 250 utvecklingsmöjligheter helt gratis.

  3. I början på säsongen sätter du upp en brevlåda med lås på och ber dina säsongare att lägga ner lappar med förslag på sådant som de verkligen uppskattar på sin arbetsplats men även vart de ser utvecklingspotential. Denna ska sitta uppe hela säsongen och när ni öppnar den så har ni fått ytterligare insikter och utvecklingsmöjligheter. Det kanske till och med dyker upp saker som ni inte alls varit medvetna om och som behöver åtgärdas eller nya idéer på saker ni kan utveckla i framtiden.

  4. När de slutar så ber du dem ge dig fem snabba saker som de verkligen uppskattade med just sin tid hos er. Lyssna nog och ställ följdfrågor till exempel varför just det var viktigt eller hur det fick dem att känna sig. Sen funderar du över om det är något som du skulle kunna använda dig utav. Om du har 50 säsongsanställda som var och en ger dig fem saker så har du fått 50x5=250 utvecklingsmöjligheter alldeles gratis igen.

  5. Sortera den information som du fått till dig i olika högar. Till exempel personalfrågor, ledarskap, fysisk miljö, förbättringspotential osv. Du väljer själv hur du vill sortera. Ett mönster kommer att framträda och du kommer att få insikter om vad som kanske ska, bör eller eventuellt måste förändras eller utvecklas. Ta tillvara på den gåvan.

TIPS!

När du använder dig av något som du fått till dig på detta sätt så förmedla det utåt till personalen. De kommer att känna sig sedda, bekräftade och när deras åsikter spelar roll så kommer du att få ännu mer till dig. Det här är oerhört viktigt i en bransch som skriker efter innovationer och behöver få kompetensen att stanna i branschen.


Fotograf på ett bröllop

BONUSTIPS!

Många av dina säsongare studerar även på universitet och högskolor. Ta reda på vad de studerar till och se om de kanske kan bidra med lite extra kompetens och kunskap under sin tid hos er. Om någon kanske studerar contentskapande så är det ju rent av dumt att inte använda deras kunskap i din verksamhet. De kan ju också ha hobbies som du kan använda dig av.


6 visningar0 kommentarer

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page